Прес-центр24 травня 2017, 14:05

До уваги бджолярів !!!

    Бджоли відіграють важливу роль у сільському господарстві, але в умовах широкого застосування хімічних препаратів у сільському господарстві все частіше виникає проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь.

    Найбільш небезпечні для бджіл інсектициди, тобто препарати , які застосовуються проти шкідників. За даними науковців, у 95% випадках хімічний токсикоз викликають саме ці речовини, в 4 % - гербіциди і лише 1 % припадає на інші препарати.

    Мед, отриманий з обробленої пестицидами культури, містить їх залишки, що знижує харчові та лікувальні властивості цього цінного продукту. Такий мед є джерелом отруєння бджолиного розплоду, що також негативно впливає на життєздатність та продуктивність бджолосімей і пасіки в цілому.

    Основною причиною загибелі бджіл є використання засобів захисту рослин у період цвітіння рослин без своєчасного попередження про це бджолярів. Чимало випадків, коли бджоли, зібравши нектар і,пилок з оброблених пестицидами рослин, гинуть в полі, а якщо заносять отруєний корм у вулики, то гине повністю родина.

    Для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на бджіл, людину і навколишнє середовище сільськогосподарські підприємства повинні суворо дотримуватись правил техніки безпеки при роботі з ними, а власники пасік повинні обов'язково зареєструватись у сільській раді, на території якої вона знаходиться згідно ЗУ «Про бджільництво» ст. 13.

    Асортимент пестицидів, засоби, сфера застосування, норми, кратність обробок повинні відповідати "Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених для використання в Україні", доповненням до "Переліку" та інструкціям з безпечного застосування пестицидів, які затверджені постановами Міністерства охорони здоров'я та Мінприроди.

    Застосування хімічних засобів захисту рослин регламентується Законами України « Про захист рослин», ЗУ «Про пестициди та агрохімікати» та Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», відповідно до яких адміністрації господарств зобов'язані завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, сповіщати населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення таких робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

    Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. Акцентується увага на необхідності прийняття мір по охороні бджіл від можливого отруєння. На тарних етикетках пестицидів і агрохімікатів в обов'язковому порядку повинні бути указані номери державної реєстрації цих засобів, а також інформація про клас небезпечності для бджіл ( «небезпечний для бджіл» або «безпечний для бджіл»).

   Пасіки необхідно вивезти не менш, ніж на 5 км від оброблюваних ділянок або ізолювати на термін до 5 діб, у залежності від застосованого препарату. Враховуючи токсичність всіх засобів захисту рослин для бджіл, обробіток сільгоспкультур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу бутонізації до цвітіння. Обробки в садах, посівах ріпаку, гірчиці та на інших медоносних культурах в період цвітіння заборонені, або проводяться препаратами 3 класу токсичності (помірно токсичними: «Каліпсо-480SC», «Матч-050ЕС», «Моспілан»). Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові та вечірні години при швидкості вітру менше 5м/с. Враховуючи токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу бутонізації до цвітіння. Обробка хімічними речовинами медоносних культур під час їх цвітіння неприпустима. У разі крайньої необхідності використовують найменш токсичні пестициди або біопрепарати.

   Згідно ст.21 Закону України "Про захист рослин", ст. 11 Закону України "Про пестициди і агрохімікати" працівники, які працюють з пестицидами і агрохімікатами, повинні пройти медичний огляд і мати допуск і посвідчення до робіт з пестицидами і агрохімікатами, які працівники не мають посвідчення і допуску до роботи з пестицидами і агрохімікатами до роботи не допускаються. Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність передбачену ст.21 Закону України "Про захист рослин", ст. 38 Закону України "Про бджільництво" та Кодексу України про адміністративні правопорушення.