Прес-центр27 липня 2022, 14:07

Дія.Бізнес для пошуку роботи та житла в Польщі, Болгарії, Чехії, Словаччині, Словенії, Литві та Німеччині

В умовах повномасштабної війни отримувати допомогу потрібно максимально швидко та просто. Тому Мінцифра наприкінці травня 2022 року запустила віртуальний центр Дія.Бізнес як багатофункціональну гарячу лінію. 

За два місяці роботи віртуальний центр Дія.Бізнес допоміг 4 000 українців за кордоном із пошуком роботи, відкриттям власної справи чи тимчасово перевезти свій бізнес за кордон. 

Завдяки безоплатним консультаціям у віртуальному центрі Дія.Бізнес українці більш впевнено почуваються за кордоном, працюють і допомагають своїм родичам в Україні. 

Поки проєкт працює як пілот, українців консультують щодо проживання та роботи в Польщі, Болгарії, Чехії, Словаччині, Словенії, Литві та Німеччині. Запити щодо інших країн ЄС готуються індивідуально. Консультації можуть також отримати і внутрішньо переміщені особи в Україні. 

Найчастіше українці звертаються з питаннями щодо тимчасового захисту та соціального напряму. Трохи менше — щодо створення бізнесу в країнах ЄС.   

Реальні приклади звернень українців до віртуального центру Дія.Бізнес. 

1. Тимчасовий захист. До центру звернулась мати малолітніх дітей щодо евакуації з гарячої точки України до однієї з країн ЄС, які виплати передбачені та як отримати там тимчасовий захист. Або інший приклад — звертались за консультаціями щодо того, як змінити країну тимчасового прихистку, умов отримання фінансової допомоги, медичної допомоги дитині з епілепсією, пошуку житла та роботи, мовних курсів, перевезення через кордон домашнього улюбленця. 

2. Соціальний напрям. На гарячу лінію зверталась громадянка Франції від імені родини свого чоловіка-українця щодо термінового пошуку житла для евакуйованих із зони бойових дій сина, а також мами та бабусі, які мають проблеми зі здоров'ям і не можуть оформити належним чином документи. Ще приклад — на гарячу лінію звернулася пенсіонерка, яка наразі в Україні і планує виїжджати в одну з країн ЄС, маючи прострочений закордонний паспорт. Її цікавить інформація щодо перетину кордону, які є центри допомоги українським переселенцям і джерела пошуку роботи та житла. 

3. Створення бізнесу у країнах ЄС. Наприклад, до центру звернулася українка, яка планує розпочати власну справу, а саме —  інтернет-магазин з продажу косметики, на території однієї з країн ЄС — її цікавить, яку відкрити форму власності та як сплачувати податки. Або інший приклад — до центру звернувся українець, якого цікавить, чи є в одній з країн ЄС бізнес-спільноти українців чи торгово-промислова палата з нетворкінгом та знайомствами з українськими підприємцями. Окрім діючого бізнесу в сфері інтернет-маркетингу, він хоче запустити вендінговий бізнес з розливу очищеної води через автомати та наразі стоїть питання дозволів. 

Більше інформації про віртуальний центр Дія.Бізнес — на порталі Дія.Бізнес

Отримати консультацію можна за номерами телефонів:

  • 0800 333 183 (дзвінки безоплатні на території України)
  • +48 22266 2275 (міжнародний номер, плата за дзвінки береться відповідно до тарифних умов оператора)
  • А також у чатботі підтримки.

Міністерство цифрової трансформації підтримує українців у період війни, де б вони не були. І чекає на повернення наших громадян додому, в Україну.