Прес-центр30 липня 2021, 14:07

Біоенергетика України здатна повністю замістити імпортний газ

У 2020 році Україна сплатила 7,5 млрд доларів США за імпорт нафтопродуктів, газу та вугілля. З них лише за газ  – близько 2 млрд доларів. Це величезні суми коштів, які могли б залишитися в нашій державі завдяки використанню біоенергетики. Максимальний потенціал заміщення газу за рахунок біоенергетики становить 37 млрд м3 у рік. Лише половини цього потенціалу достатньо, щоб відмовитися від імпорту газу, що склав 16 млрд м3 минулого року. 

Якщо вирощувати енергетичні рослини хоча б на 1 млн га деградованих земель,  то це дозволить замістити в еквіваленті до 5 млрд м3 газу в рік.

Енергетичні культури рослин — швидкоростучі дерева (плантації різних видів верби і тополі) або інші види рослин і трави (сорго, цукровий очерет, міскантус, гірчак гострокінцевий та горець сахалінський, мальва пенсильванська, румекс (продуктивний багаторічний міжвидовий гібрид щавлю тяньшанського), просо лозове) які можуть використовуватися як паливо.

 

Основною перевагою при цьому є короткий період вирощування — від трьох до восьми років. Для деяких видів трав урожай може збиратися кожні 6-12 місяців. Енергетичні культури використовуються для виробництва біомаси.

Біомаса – біологічно-відновлювана речовина органічного походження, що зазнає біологічного розкладу (відходи сільського господарства (рослинництва і тваринництва), лісового господарства та технологічно пов'язаних з ним галузей промисловості, а також органічна частина промислових та побутових відходів. Біомаса – це продукт органічного фотосинтезу. При спалюванні біомаси баланс вуглекислого газу дорівнює нулю. Тому що в процесі згоряння виділяється рівно стільки вуглекислого газу, скільки рослини спожили його раніше в процесі фотосинтезу. Як паливо для твердопаливних котлів використовується біомаса у вигляді тріски, гранул і брикетів з деревних відходів, соломи, лушпиння соняшника, рису та ін.

 

Переваги використання тепла із біомаси наступні:

- вибір палива на власний розсуд;

- автономність та незалежність від постачальника газу та зміни тарифів;

- гроші залишаються працювати в країні, а не йдуть на оплату імпортного газу;

- можливість забезпечення власних потреб в опаленні незалежно від опалювального сезону;

- відсутність складних дозвільних процедур на встановлення твердопаливного котла;

- легкість в експлуатації та високий ККД сучасних котлів на рівні 90-95%.

- сучасний дизайн та високий рівень автоматизації і комфорту.

 

Використання «чистих» інноваційних технологій дозволяє бути енергоефективними на користь бюджету родини чи громади: аналізувати енергоспоживання, проводити енергоаудит будинку, користуватися електротехнікою класу енергоефективності А та вище, проводити термомодернізацію, замінювати системи освітлення на енергоощадні та впроваджувати інші сучасні «smart»-технології. 

Щоб мультиплікувати подібні проєкти по всій країні, Держенергоефективності з Міненерго розробило низку законопроектів. Один з них - для покращення інвестиційної привабливості вирощування енергорослин.

 

Цю ініціативу підтримали народні депутати, у Верховній Раді України зареєстрований відповідний законопроєкт,  яким передбачається:

- визначити термін «енергетичні рослини»;

- спростити процедуру та подовжити строк оренди землі;

- зменшити максимальний розмір орендної плати до 5% від нормативної грошової оцінки;

- надавати в оренду малопродуктивні земельні ділянки без аукціону.

 

Крім цього, Держенергоефективності розробляє нову 5-річну програму, в рамках якої, окрім різних заходів, планується компенсувати частину відсотків на закладання плантацій енергетичних рослин.

За біоенергетикою – енергетична незалежність та економічний розвиток країни і кожної громади. Адже кожна гігакалорія теплової енергії, вироблена з газу, виводить кошти з країни, а кожна гігакалорія, згенерована з місцевих видів палива, - це інвестиція у власну економіку, створюючи нові робочі місця, збільшуючи надходження до бюджетів.