Прес-центр19 квітня 2018, 16:04

«Бібліотека і громада: орієнтири на майбутнє»

   18 квітня 2018 року відбувся семінар для працівників Старобільської РЦБС «Бібліотека і громада: орієнтири на майбутнє». У читальній залі зібралися представники 23 бібліотек району Старобільської РЦБС та філій об’єднаної територіальної громади Чмирівської сільської ради.

   Змістовним та актуальним був виступ директора Старобільської РЦБС Синельник І.А. про організацію діяльності публічних бібліотек в об‘єднаних територіальних громадах, вона зауважила, що єдиним документом щодо організації надання бібліотечних послуг в умовах ОТГ є «Рекомендації щодо організації надання бібліотечних послуг в умовах об’єднаних територіальних громад». Основні завдання перед бібліотеками Старобільського району є пошук нових форм і методів бібліотечного обслуговування населення, комп’ютеризація всіх бібліотек Старобільської централізованої бібліотечної системи.

   Синельник І.А. представила панораму творчих знахідок бібліотек Чмирівської ОТГ та визначила найбільш перспективні напрями трансформації їхньої діяльності. Наприкінці вона ознайомила з обласними конкурсами, проектами та районними заходами на квітень-травень.

   Нові ідеї, спрямовані на модернізацію сучасної бібліотеки,  які озвучила у методичних порадах завідувач методичним відділом ЦРБ Куценко С.В., знайшли відгук у бібліотечних фахівців району. Куценко С.В. звернула увагу на інноваційні форми підвищення кваліфікації бібліотечного персоналу (формальна і неформальна освіта). Працівникам бібліотек району запропонувала долучитись до районного соціологічного дослідження «Бібліотека – очима користувачів».

   Не менш цікавим була розповідь завідувача  районною дитячою бібліотекою Гармати Н.І. про нові форми роботи з дітьми, поділилась досвідом роботи інших бібліотек України, проаналізувала Гармата Н.І. відвідування дітьми бібліотек районну, надала рекомендації, щодо збільшення відвідувачів дітей в бібліотеках.

   Учасникам семінару завідувач відділом комплектування і обробки літератури ЦРБ Гуренко Т.О. ще раз нагадала про  функції комплектування, обробки фондів  в умовах ОТГ та методичного забезпечення філій. Визначила подальші дії, щодо актуалізації бібліотечного фонду та переводу на УДК.