Прес-центр27 березня 2020, 09:03

Безпечне проведення робіт із застосуванням пестицидів та агрохімікатів

Кожного року на сільськогосподарських підприємствах проводяться підготовчі роботи щодо проведення весняно-польових робіт. Так і цього року Старобільський та Новопсковський райони не залишились осторонь.
Але використання великої кількості техніки і людей, що працюють у полі, значно збільшує вірогідність травматизму, особливо при недотриманні правил техніки безпеки і неналежної організації робіт. 
Протягом 2019 року у Луганській області зареєстровано 5 нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом, на підприємствах, які спеціалізуються на вирощуванні зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур, у тому числі 1 випадок із смертельним наслідком.  
Особливу увагу необхідно звернути на використання пестицидів та агрохімікатів, оскільки невміле їх застосування може призвести до отруєння працюючих, загибелі корисних комах, тварин, птахів та забруднення навколишнього середовища.
Спеціалісти сектору профілактики страхових випадків Старобільського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області нагадують, що правильна організація робіт є превентивним засобом попередження небезпечної та шкідливої дії пестицидів та агрохімікатів на організм людини. 
Допуск на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, видається фітосанітарними інспекціями.  
До виконання роботи із пестицидами і агрохімікатами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні жінки, жінки, що годують дітей, особи, які мають протипоказання за станом здоров’я, а також особи, зазначені у переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких  забороняється застосування праці жінок, визначеному Міністерством охорони здоров’я України.
Навчання осіб, діяльність яких безпосередньо пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, а також працівників підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців, що організовують виконання такої роботи, проводиться фітосанітарними інспекціями один раз на три роки за програмою, затвердженою Мінекономіки за погодженням з МОЗ України, Мінекоенерго, Мінпраці та Держгірпромнаглядом.  
Перед початком роботи проводиться інструктаж на робочих місцях щодо заходів забезпечення безпеки, запобігання забрудненню залишками пестицидів і агрохімікатів продукції, навколишнього природного середовища, а також щодо надання першої медичної допомоги у разі отруєння, виникнення аварії.
Працівники, задіяні до виконання цих робіт, повинні бути забезпечені спецодягом (комбінезон, халат, рукавиці), спецвзуттям і засобами індивідуального захисту органів дихання та зору. Всі роботи повинні бути механізовані, з використанням спеціальних машин та апаратури.
Роботу з пестицидами слід проводити в ранкові та вечірні години при температурі не вище 240 С при мінімальних повітряних потоках. При похмурій погоді дозволяється проводити роботи з пестицидами при температурі не нижче +10 0 С. Під час роботи із засобами захисту рослин забороняють курити, вживати алкоголь та їжу.
У період проведення робіт у радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. Тривалість робочого дня при роботі з надзвичайно небезпечними (I клас небезпеки) і небезпечними (II клас небезпеки) пестицидами не повинна перевищувати 4 годин, з рештою пестицидів – 6 годин. Для прийому їжі та відпочинку відводять спеціально обладнане місце, яке повинно бути забезпечене бачком з питною водою, рукомийником, милом, рушником та аптечкою для надання першої допомоги. Місце відпочинку повинно знаходитися на відстані не менше 200 м з підвітряного боку від меж застосування пестицидів. 
Усі роботи з хімічної обробки ґрунту і рослин повинні проводитися під керівництвом агрономів або спеціалістів із захисту рослин, які мають певний досвід роботи з пестицидами і агрохімікатами, та пройшли курс спеціальної підготовки.
Керівники робіт повинні постійно стежити за станом і самопочуттям працюючих. При перших скаргах на погіршення самопочуття працюючий негайно відстороняється від роботи та негайно вживаються заходи з надання першої медичної допомоги.
За перших ознак отруєння — запаморочення, нудота, головний біль — потерпілому слід негайно надати першу допомогу.
Слід вивести потерпілого на свіже повітря, зняти з нього спецодяг, захистивши свої руки гумовими рукавичками, звільнити від здавлюючого одягу.
Пестицид, що потрапив на шкіру, змити струменем води, краще з милом, або зняти за допомогою тканини або ватного тампона, а потім промити шкіру достатньою кількістю води.
При потраплянні пестициду в очі необхідно негайно добре промити їх достатньою кількістю води, а при потраплянні у шлунок — дати випити декілька склянок води або розчину марганцевокислого калію слаборожевого кольору і викликати блювоту. Процедуру повторити 2-3 рази. Забороняється викликати блювоту у хворого, що знаходиться в непритомному стані або за наявності судомин. Після цього потерпілому дати випити 0,5-1 склянку води з 4-5 пігулками карболену або активованого вугілля (1 столова ложка на 0,5 склянки води). Потім дати тільки сольове проносне (20-30 г гіркої солі на 0,5 склянки води).
Потерпілого необхідно зігріти. Якщо він у непритомному стані, грілки слід застосовувати з великою обережністю, щоб уникнути опіків.
При отруєнні пестицидами, які викликають підвищення температури тіла (ДНОК, пентахлорфенол і ін.), тепло протипоказане. У таких випадках показані холодні компреси.
При послабленні дихання потерпілому дають нюхати нашатирний спирт. У випадку припинення дихання необхідно негайно розпочати штучну вентиляцію легень.
При наявності судомин необхідно виключити подразнення, забезпечити хворому цілковитий спокій.
В усіх випадках отруєння пестицидами (навіть легкого) необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.
Дотримуючись правил безпеки, ви збережете життя та здоров’я працюючих.