Прес-центр3 червня 2020, 15:06

Анкета для представниць/ків громади щодо виконання Резолюції Ради Безпеки ООН No1325 «Жінки, мир, безпека»

Шановні мешканці Старобільського району, конфлікт, що триває вже 6 років, по-різному впливає на життя чоловіків і жінок. Жінки та дівчата є особливо вразливою групою у збройних конфліктах внаслідок порушення верховенства права, погіршення соціальної структури, територіального переміщення та економічних наслідків конфлікту. Шкода, завдана конфліктом, є значною і довготривалою, маючи більш негативний вплив на жінок, ніж чоловіків. Конфлікт посилює ґендерне насильство, зокрема проти жінок та дівчат через наявну дискримінацію та дисбаланс розподілу влади у суспільстві.
Як захід реагування на кризу зумовлену конфліктом, уряд України затвердив Національний план дій щодо виконання Резолюції Ради Безпеки ООН (РРБ ООН) 1325 «Жінки, мир, безпека» на 2016-2020 рр. (далі НПД 1325). На початку 2020 року Міністерство соціальної політики розпочало процес підготовки другого Національного плану дій щодо імплементації РРБО ООН 1325 "Жінки, мир та безпека" до 2025 року.
Процес розробки другого НПД 1325 включає проведення регіональних консультацій з питань реалізації НПД 1325 з метою визначення потреб жителів міст обласного значення, малих міст, селищ та сіл, у тому числі потреб вимушено-переміщених жінок і чоловіків, ветеранок(нів), членів родин полонених, вбитих або зниклих без вісти через збройний конфлікт, постраждалих від сексуального насильства пов’язаного з конфліктом, ВІЛ-позитивних, а також жінок, що служать у добровольчих батальйонах, аби їхні потреби та проблеми були адресовані в новому НПД 1325, що нині розробляється. Тому жінки мають бути залучені до національних перемовин, впливу на прийняття рішень на усіх рівнях, а також і до міжнародних місій.
Слід також взяти до уваги, що заходи щодо забезпечення виконання Резолюції 1325 в контексті збройного конфлікту носять специфічний характер і мають відрізнятися від будь-яких інших гендерно-чутливих програм (чи то стосовно захисту від домашнього насильства, забезпечення рівних прав та можливостей, сприяння гендерної рівності, чи захисту від дискримінації).
Таким чином, структура ООН Жінки партнерстві із Запорізьким благодійним фондом «Єдність за майбутнє» проводять консультації з жінками та чоловіками з місцевого рівня, щоб забезпечити їх внесок у розробку нового НПД на наступний період. Такі ж консультації ООН Жінки проводитимуть і з іншими вразливими групами жінок на національному рівні. Через поширення COVID-19 та всеукраїнські карантинні заходи і обмеження консультації на національному та місцевому рівні проводитимуться у формі анкетування.
Просимо Вас взяти участь у Консультаціях, надавши відповіді на питання нижче.
Будь-ласка, будьте певні, що відповіді зберігатимуться в таємниці.
Дякуємо заздалегідь!