Прес-центр22 травня 2023, 04:05

22 травня 2023 - День пам’яті жертв політичних репресій

Щорічно кожної третьої неділі травня в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій.
Зараз кількість жертв політичних репресій, які провів більшовицько-комуністичного режиму в Україні не можливо порахувати. На думку фахівців, за період від початку 20-х і до кінця 80-х років XX століття, в Україні було заарештовано близько півтора мільйона осі, половина з яких - українці. Величезну кількість із них було розстріляно та закатовано, інші пройшли тюрми, заслання, каторгу та табори. Радянські терор і репресії вразили майже всі верстви українського населення: від науковців та політиків до робітників та селянства. Особливо жорстокими стали масові репресії, які чинились сталінським режимом в Україні у 1930-х роках. Так, в Україні в 1937–1938 роках було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в’язниць та таборів.
Ще кілька років тому лише по підручниках з історії та свідченнях тих, хто пройшов концтабори та репресії, ми могли оцінити антигуманність та жорстокість тоталітарного режиму СРСР. Неможливо було уявити, щоб сучасний цивілізований світ розглядав депортації, політичні переслідування та цькування людей як інструменти керування на рівні держави.
Сьогодні ж путінська росія та верхівка маріонеткових квазіреспублік діє тоталітарними методами, вчиняючи геноцид Українського народу на українських землях. Ледь не щодня з тимчасово окупованих територій ми отримуємо повідомлення про чергове «засудження» «державних зрадників» чи зникнення людей, які мали хоробрість виказати слова незгоди.
Та українці не здаються. Навіть в оточенні ворогом та інформаційному вакуумі ведеться боротьба: наші партизани надсилають інформацію про розташування військ, то і діло організовують диверсії та патріотичні провокації. Весь світ об’єднався навколо України у спільній меті припинення агресії та репресій з боку росії. Тільки так разом можна забезпечити стабільність і безпеку на території України та у всьому світі.
Славімо учасників національного спротиву та шануємо пам'ять всіх жертв політичних репресій! Збереження національної пам'яті та розкриття правди про минуле – це шлях для побудови сильної, справедливої та соборної держави. Слава Україні!