Прес-центр14 жовтня 2022, 11:10

14 жовтня - свята Покрова Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та День захисників та захисниць України.

Сьогодні, 14 жовтня в Україні відзначаються свята Покрова Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та День захисників та захисниць України.  Всі ці свята пов'язані між собою, адже українські козаки дуже поважали Богородицю і саме вони були першими захисниками нашої Батьківщини.

У день Покров Пресвятої Богородиці  християни згадують чудо, здійснене Богоматір'ю, яке свідчить про її заступництво всіх людей на Землі. За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я – Царгород, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповідями, явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою. Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.

Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови. Саме вільні козаки створили Запорізьку Січ, яка стала політичним оплотом українців. Козацькі військові формування стали захисниками державності та свободи.

Після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей, держава як ніколи потребувала захисту. Боронити Батьківщину стали славні нащадки козачого роду – сильні духом та мужні, сповнені відданості країні та народу, справжні Герої та Героїні України.

Шановні мешканці Старобільського району, земляки, вітаємо вас зі святами. Бажаємо всім нам перемоги, мирного та  довгого життя, тепла, затишку та любові в домах!

 Шана і слава захисникам і захисницям Вітчизни, слава Україні!

Володимир Череватий, начальник Старобільської районної військової адміністрації